Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


8424 II. TÁRSASJÁTÉK folytatása és befejezése.

Kiderül az igazság?  

A prágai tavasz során "útját tévesztett" Csehszlovákiának indult a volt hadosztályom

article preview

Kiderül az igazság?  A prágai tavasz során "útját tévesztett" Csehszlovákiának indult a volt hadosztályom

Meleg volt a pulton a pohár gyöngyözött a fröccs jó hideg volt. Nem ez a lényeg, volt egy helyzet, ami az akkori pillanatot diktálta, azt szokták volt mondani, ha valaki alkoholos befolyásoltság alatt van az igazmondáshoz közelebb áll. Hát ez volt az a pillanat, amikor én vakmerően feltettem a kérdést a főnökömnek, hogy is van az ha jól tudom Nyíregyházáról vezényelték ide. Jól tudtam, mert a válasz az volt igen. A következő laza kérdésem és mondja százados elvtárs, mert a megszólítás akkor így dukált miért is keveredtek ide az ország másik felébe. Józan ésszel én nem látom be nem lehetett találni közelebbi parancsnokot Veszprémbe.

No mi volt a kérdésre a válasz?  

Hú ezt nem gondoltam volna és még zavarba is jöttem a választól.

Drága őrvezető az a helyzet, hogy mi itt a büntetésünket töltjük magukkal.  Röviden a válasz ez volt a kérdésre, - mi alkoholisták vagyunk és most e miatt a vezeklés a büntetés Veszprém. Egy pillanatra a lélegzetem is elállt több dologból is kifolyólag.  Ez az ember elmondta a valóságot és nem kertelt hímezett hámozott miért is. A másik őszinte volt én erre azt gondoltam elfogadott és nem kertelt vagy, ahogy ma mondják hazudott. Hát be kell valljam akkor egy kicsit zavarba voltam, mert valahogy nem erre számítottam és az elől járójára általában felnéz az ember.

Pillanatok alatt megjött az eszem, hogy túl  lépjek a helyzeten, úgy gondoltam ott akkor lehet feszültség is és ennek nem szerettem volna teret engedni.

A következő kérdésem az volt, ha már így bele lendültem a kérdezősködésbe és mondja mi, hogy keveredtünk ide?

Hát a válasz az akkor hihetetlennek tűnt és nem is nagyon értettem. Maguk a szocialista népi tábor megbízhatatlan emberei és a mai irány mást mutat. Hát mit ne mondjak ezt aztán akkor azzal a fejjel nem is igazán értettem, de hát már hozzá voltam szokva nem mindent kell érteni. Visszafele menet a kocsmából az igazmondások után azért elgondolkodtam. Miért is vagyok vagyunk megbízhatatlanok a népi demokrácia számára.

Eljött az idő a kiokosodásra kicsit később. A következő héten én voltam a soros az eltávra  ami augusztus 20. előtt volt.  Annak rendje módja szerint jól is jött elég volt a táborozásból jó lesett már egy kicsit az otthon melege, igaz mekeg volt, de az érzése.  Augusztus 20.-án este Déli pályaudvar és vonatra szállás, mert lejárt az idő. Megvettem a jegyet a Déliben és felszálltam a vonatra, miközben azon járt az eszem nem sok van már hátra a leszerelésig. Elindult a vonat és még Albertfalvánál kitekintettem az ablakon, mert hát két háznyira laktam a vasút töltéstől és aztán belemélyedtem a gondolataimba ami megint vissza - vissza tért a  megbízhatatlanok irányába. Megérkeztünk Székesfehérvár állomásra és a mellettünk lévő szerelvény aminek az elejét és végét sem láttam kitekintve az ablakon rengeteg katonai jármű volt rajta. Velem szemben feltűnt egy katona és kérdem tőle merre hova?

Mire a válasz kitört a háború.

Na ettől elszörnyedtem MI? Megyünk Csehországba, mert balhé van. És honnan jöttök. Zalaegerszegről a lövész ezred. Hú ha ez nem semmi hát én meg itt szolgáltam nem kevés időt. A jelek szerint megúsztam, vagy hogy is van ez? Lassan a vonat elindult én meg megérkeztem Veszprémbe nagy dolgok nem történtek legalább is nem láttam jelét a katonától hallottaktól. Másnap jön a főnök és kérdem tőle mi a fene történik körülöttünk.

Az a helyzet Csehországban kitört a forradalom és bevonult a Varsói szerződés rendet teremteni, mielőtt elmérgesedik a helyzet. Ez volt az a pillanat, amikor elkezdtem visszafele gondolkodni, hogy is van az, hogy megbízhatatlanok vagyunk, de hát ezt ennyire előre ki tudja mi lesz később az az akkor, amikor valami történik. Ez lehetetlen ez véletlen, ilyen nincs! Ezzel a tudattal tovább léptem a történteken és ma tudom, hogy van csak mi gondoljuk, hogy nem így van. A dolgoknak vannak előzményei, mint az idézet mutatja és mindig minden mindennel összefügg.

” Természetesen - 1956-tal ellentétben - háborúról szó sem lehetett, így a beavatkozást hadgyakorlatként, Dunaj, vagyis Duna fedőnéven futtatták. A magyar katonai vezetés eleinte (jó eséllyel a két ország feszültségektől sem mentes kapcsolatai miatt) úgy vélte, a szovjetek nem számítanak majd a Néphadsereg részvételére. Tévedtek; július 10-én Grecsko marsall, moszkvai honvédelmi miniszter 3 hadosztályt és egy hadsereg- vagy hadtesttörzset kért kollégájától, Czinege Lajos vezérezredestől a "gyakorlatra", amelyet 23-ra sikerült egy csökkentett létszámú hadosztályra lealkudni.

A kiválasztott magasabb egység a zalaegerszegi 8. gépkocsizó lövészhadosztály lett (parancsnok: Lakatos Béla vezérőrnagy), amelyet 26-án helyeztek készültségbe, másnap pedig megkezdődött mozgósítása és hadilétszámra való feltöltése, amelyet a normaidőn jóval belül hajtottak végre. A mintegy 3000 tartalékos és több száz gépjármű bevonulása után a hadosztály áttelepült Pásztó - Aszód - Rétság - Nagyoroszi térségébe, ahova 29-én futottak be a más alakulatoktól (és a BM-től) vezényelt megerősítő egységek; az eredetileg a seregtesthez tartozó 8. harckocsiezredet és a 20. tüzérezredet békehelyőrségeikben hagyták, helyettük a 11. hadosztály 31. harckocsiezrede és 22. tüzérezrede érkezett.”

Történtek után akkor fogalmam sem volt tárgyi ismereteim tudatában mi is az igazság. Nagyon nem tudtam mit kezdeni a történtekkel és feledésbe merült. Ma mikor írom a sorokat akkor lepődöm meg a dolgok történéséről az az, hogy semmi sem történik véletlenül és elgondolkodtam azon mikor a Faterral 56 - ban a Gellért téren álltunk és bámultuk hogyan vonultak be az orosz tankok, oda jött hozzánk egy katona  kicsit vágott szemű volt kérdezte ez a SUEZI csatorna. És mi lett ebből egy megszállás, ami nagy utálat következménye lett. Arra gondoltam a Jó Isten segített abban, hogy ne legyen részem egy olyan történetben, amit megéltem már a saját hazám megszállásában. Most örülök annak, hogy megbízhatatlan voltam bá ezt a szüleimnek köszönhettem. Ide mellékelek egy ajánló cédulát, ami minősíti az ajánlókat a megbízhatatlanság árnyékában, Ezt persze akkor találtam meg amikor meghalt Anyám.

Ígértem, hogy megosztom a tanulságokat a katonaság okán, hát itt van egy történet, ami tanulságos ja és ha ott maradok nekem kellett volna bevonultatni a 3000 tartalékost, de a többit későbbre hagyom. 1968 10 17.-én a századosommal összeraktuk a cuccokat és leszereltük a katonákat, majd 18.-án felvittük mind azt amivel el kellett számolni a Flottilla laktanyájába. Én 1968 10 19.-én leszereltem és innentől elkezdődött a beilleszkedés a civil életbe.

Egy kis történelem az akkor történtekről:  http://napitortenelmiforras.blog.hu/2016/04/15/a_sosemvolt_megszallas_avagy_zala_a_felvideken