Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4268 A TÁRSASJÁTÉK II .

Ha nem sikerült elkerülni akkor most alkalmazkodni kell.

Vége a nyárnyak már majdnem az ősznek is. Az unokák bent ülnek az iskola padban és tanulják a jövőjüket. Én meg próbálom emlékeim szerint összerakni a katonaság nagy tanulságait, idő van elmerengeni, hogy is volt. Azt tudom tanulságos mindenképpen és így a távolból már nem is azon merengek, hogy mi lett volna ha… Eljött az eskü napja ki jött le hozzám az Anyukám. De mielőtt jött volna, megkértem hozzon nekem egy fűrészt, amolyan kézit. Miért is kértem? Mint említettem korábban tüzelő a fűtéshez nem nagyon akadt viszont a meleg előírás volt.

A Sport tiszt a század sportfoglalkozásán megkérdezte ki tud teniszezni, hát nagyon nem jelentkezett senki én meg úgy voltam vele, amit Apámtól tanultam anno talán elég lesz és feltartottam a kezem. Nem sokára kiderült szeretne teniszezni és van terem ( tornaterem a Landorhegyi Iskolában ) hétvégén, de nincs aki játszón vele. Hát én mentem minden szombaton egy órát küzdöttünk, míg a végén megtanultam teniszezni. A lényeg nem csak ez volt, kaptam kilépőt és nem rögtön kellett visszamenni a laktanyába, azaz elég volt éjfélre. És most akkor vissza fűrészhez. A laktanya mellett volt a tiszti lakótelep, miután tél volt és ott sem volt gázfűtés az erdőről hozták a tiszteknek a hasáb fát, míg nem hordták le a pincébe addig az ott állt a ház előtt rakatban. Ekkor támadt az ötlet éjfélkor mikor mentem vissza vállamra vettem egy olyan kettő méteres hasábot, amit bevittem magammal a laktanyába. A fűrész meg azért kellett, mert valahogy méretre kellett vágni, hogy beférjen a kályhába.

No ezt hozta a Muter meg hát azért mást is.

Úgy nagyjából összekovácsolódott a társaság, voltak már helyi barátaim is, akik Zalaegerszegiek voltak. Boncz Barnabás aki véletlenül a Landorhegyi lakótelepen lakott, miután befejeztem a tenisz iskolát a Zaják szds.-al már fenn is voltam náluk. Így már könnyebb volt eltölteni a hátralévő maradék időt. Kitalálta kérjem meg Anyámat küldjön le csomagba civil ruhát, mert hát az élet így kicsit más, mint katonaruhában. Ő jól ismerte a környéket és azon kívül mit lehet még csinálni. Talán ha igaz a bevonulása előtt Ő a Művelődési házban dolgozott és rálátása volt a műsorkészítésre volt olyan, ami minket esetleg érdekelhetett és nem utolsó sorban volt nagy társasága. Jött a ruha és minden szombaton már másképp éltük az életünket. Igaz azért volt egy kis majré a lebukás miatt, de hát úgy kezeltük ez nem történhet meg. Aki mer az nyer!

Volt úgy, hogy kinéztünk valami jó filmet és elmentünk moziba. Na természetesen úgy civilesen az utolsó előadásra, mert hát annak előbb volt vége mint ahogy a laktanyába vissza kellett menjünk. Most megkérdezhetné valaki a Barnabás hogy jött ki. Miután írnok voltam meg ” teniszedző ” volt ráhatásom, hogy szerezzek neki is papírt. Nem történt ez máshogy jó film ment a moziba és mi el is mentünk annak rendje módja szerint. Jól szórakoztunk is indultunk a moziból hozzájuk átöltözni, de mit ad isten a kijárat előtt ott állt a hadtáp főnökünk, és kérdezi hova - hova fiúk és hol maradt el a katonaruha. Hát volt egy pillanat alatt beszarás, hogy került ez ide?  Aztán kiderült a pénztáros volt a felesége és őt várta. Így jártunk, de ezzel még nem volt vége a történetnek, mert nem az a fajta ember volt aki megdicsért volna, milyen vagányak vagyunk. Talán ezt a jellemzést a század parancsnokunktól tudtam volna elképzelni Ő egy kicsit belevalóbb figura volt. Számomra akkor úgy tűnt kilóg a sorból ki tudja miért.

Fodor őrnagy akkor úgy látta az a legjobb lépés számára és számunkra, ha kihívja a VÁP-ot és bevitet minket a fogdába. Ott találtuk magunkat civil ruhában a laktanya fogdájában az ügyeletes tiszt előtt aki kérdezte ki a századparancsnokunk. Biri százados. Azért kérdezte, mert be kellett hívassa. Mikor szombaton éjjel, hát mit ne mondjak ennek nem nagyon örültünk, de hát ez van. Meglátott minket civilben a fogdában nem volt boldog, de nem is látszott amolyan haragosnak. No ezért gondoltam, hogy kilóg a sorból nem biztos, hogy katonának készült.

Közölte meg kell várjuk a fogdába a hétfő reggelt és akkor majd a zászlóalj reggeli felsorakozásánál a zászlóalj parancsnok megteszi azon lépéseket ami ezzel jár Ő sajnos most nem tud segíteni a szabályzat így rendelkezik.

Ott voltunk a fogdába civil ruhában a katonaruhánk a Barnabásnál és hétfőn reggel zászlóalj előtti kihallgatás, ami természetesen katonaruhában kell…

Hogy közben mi történt és mi lett a végkifejlet azt a következő részben mesélem.

Amúgy a katonaságnál nem volt rendszeresítve egy pár dolog mint például a fényképezőgéz ezért nem tudok mellékelni bizonyítékokat remélem hitelesnek tűnik mindaz amit írogatok.