Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

KITÉRŐ (2)… (avagy „környezetvédelem”; igaz történet 1997-ből) folytatás

 
2021.03.03 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

KITÉRŐ (2)… igaz történet 1997-ből)

Albertfalván születtem és ott éltem 24 évet. S amikor mentem vagy jöttem haza villamossal vagy akár HÉV-vel, a kalauz mindig figyelmeztetett mindenkit a Kondorosi útnál: „Albertfalva kitérő”. Idáig járt a sárga villamos, és a HÉV ment tovább Nagytéténybe vagy a Kamaraerdőig, idővel a HÉV megszűnt. Mindig tudtam: hazamenet a következő megállóban kell leszállnom, és már majdnem hazaérkeztem.

Úgy gondolom, a továbbiakhoz találó a KITÉRŐ szó címnek, hiszen egy ponton belépett életembe a környezetvédelem, és ez azért egy kicsit más, mint az a szakma, amit addig gyakoroltam. – Sőt, nem is kicsit más!

 
2021.02.02 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

Fizetek, főúr! (Vagy nem…) (Volt egy kiállításunk)

A nyolcvanas évek volt az építkezés, a kilencvenes meg a kiteljesedés, mint korábban írtam - de az sem fenékig tejfel. Mindig akadt valami, ami miatt miközben kettőt előre, egyet hátra kellett lépnünk. De az előrelépésekkel kellett élni, és ezzel gyorsan túlkerülni a veszélyes zónákon, arról nem is beszélve - s a történet így kerek! –, hogy minél gyorsabb az előrejutás, annál több a, hm, „jóakaród”.

 
2020.12.22 | Menüpont: Nyitóoldal | Fényképek: (Volt egy kiállításunk) | Hozzászólások: 0

Emelet, Off-Road… és az élet akkoriban

A történetekhez idézek egy idevágó írást (Todorovits Reától): „Vannak utak, amiket egyedül kell bejárnod. Nem azért, mert senki nem szeret, hanem azért, mert az út végén a cél a tiéd. És lesznek érzések közben, melyeket senki nem ért meg. Nem azért, mert nem érthető, hanem azért, mert csak általad érezhető. És igen, jön majd számos akadály, pofon és tragédia, ahol talán jól jönne egy kéz, ami felsegít, de nem lesz. És nem azért, mert nem érdemled meg, nem azért, mert nem vagy szerethető. Egész egyszerűen a Te utad, a Te célod, amit magadnak kell elérni. Majd aztán lesz, amikor melléd szegődnek, amikor tiszta szívből átölelnek, jön majd olyan is, aki sosem bánt majd. De addig tiéd az út, egyedül, de sosem magányosan.” Ebből azért mintha kimaradt volna valami: …vannak azért olyanok is, akik a felsegítés helyett még beléd is rúgnak, ha az érdekük úgy diktálja..

 
2020.10.27 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

MAXIMA MAXIMÁlisan…

Szakmai, eseménytörténeti írásaid lelkes olvasója vagyok. Történeteid közül számoshoz személyes élményeim is fűződtek. Gratulálok munkáidhoz! Azt gondolom, hogy az új telephelyetek megépítése életműved csúcsteljesítményének tekinthető.” Ezt írta Ambrus Imre, volt kollega a Hungexpóból, és gondoltam: a legjobban úgy tudok „válaszolni” erre, ha folytatom a visszaemlékezéseimet. Ezúttal, egy merész ugrással, visszatérek a kezdetekhez.

 
2020.09.28 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

Árumintavásárok… és az építkezés!

Szakmai életem eddigi ismertetését főként a kiállításokon résztvevő cégeknek megjelenésének, gondoltam, most, idézek egy kis történeti áttekintést – habár magam csak 1974 óta vagyok a szakmában. Vagyis: nekem ez a kályha! Meg kell jegyeznem, hogy apai dédnagyapám már az 1885-ös Országos Kiállításon részt vett, ami az első ilyen volt Magyarországon. Ő, akkor, kiállítóként – én, 1974-től, kivitelezőként.

 
2020.09.04 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

Nem fenékig tejfel!

Minap írta barátom (Szentes István) Torontóból: hazaköltöznének, mert megunta azt a világot, amiben ’56 óta élnek, Kanadában. Válaszoltam neki, hogy szívesen segítek telek vagy ház keresésében, de akár építkezésben is. Mire ezt felelte: jövő héten mutatja az ügynöknő a házat… egy hétre kiköltözünk... érdeklődésedért, segítségedért, barátságodért hálás vagyok... érdekes lenne, ha házépítéssel tudnánk zárni a kört, mely a Verbéna utcai homokozóba kezdődött... ölellek.

Bizony, ez így volt – ama homokozóban kezdődött számunkra… a jövő. És nem tagnap történt! Emlékszem, rengeteg öntőforma maradt meg az államosítás után a műhelyükből, és mi ezekből az általunk játéknak vélt elemekből alkottunk mindenféle jópofa tárgyakat. Ez volt a kreativitás első próbatétele, 4-5 éves korunkban. Például: kreáltunk egy négyszemélyes motorcsónakot, homokból, az alkatrészeit pedig az említett öntőformákból raktuk össze. Ahhoz, hogy minél inkább élethű legyen, a területet feltöltöttük vízzel – olyan volt, mintha igazi motorcsónakban ülnénk. (Arról inkább nem beszélnék, hogy mit kaptunk a szülőktől, amiért eláztattuk a kertet, mert nem az a lényeg. Jó játék volt – megérte. Tanultuk az életet, és e mellett a kellemetlenségeket is megtanultuk kezelni.)

 
2020.08.03 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

VILÁGKILÁTÁS…

„Pártcsatározások”: az ó-rendszerbeli beidegzettség kulcsszava. Aki bírál, az akadékoskodik, az a „népgazdasági érdekkel” szemben lép föl. Hiába, hozzá kellett szokni ahhoz, hogy az ellenvéleményeknek tétjük is lehet. De persze nyilván a külpolitikusi szemnek is tetszetős a fennakadás nélküli egység – föltéve, ha ebből nem lesz blamázs. 1994 júniusában, az MSZP–SZDSZ koalíciós tárgyalások idején Horn Gyula, megbízható forrásaink szerint, valósággal megkönnyebbült, amikor az Expo lemondása került szóba. A lemondást aztán 232 igen, 94 nem szavazattal, 6 tartózkodással szavazták meg. Ez történt 1994. november 8-án.

A BIE november végén visszavonta Magyarországtól a világkiállítás rendezési jogát. Akárcsak három évvel korábban, akkor is volt népszavazási aláírásgyűjtés, az Új Magyarország című napilap és az Ifjúsági Demokrata Fórum szervezésében. És ekkor sem gyűlt össze a referendum kiírására kötelező százezer hiteles aláírás (bár 80 ezer állítólag összejött).

Ilyen és ehhez hasonló történeteknek azonban manapság is van folytatása, mind a mai napig...

 
2020.07.07 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

Nem minden papsajt…

Két, általam alapított vegyesvállalattal szeretnék foglalkozni – és külön-külön gondolnám megírni a visszaemlékezést, mert hát, egyik sem volt, úgymond, „egyszerű történet”. Vegyük hát elsőként a magyar–olasz EUROFLASH Reklám Kft.-t, hiszen időrendben is az volt az első! (A második a Csehszlovákiában bejegyzett brnói EUROFLASH-GOZ Sro. vegyesvállalat.)

 
2020.06.09 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0

Továbblépés – és a tovább élés… már más struktúrával!

Az IFABO’91 Budapest kiemelkedő eseménye volt a BNV-nek! „A Budapesten először megrendezett IFABO (Internationale Fach-Ausstellung für Büro-Organisation), az immár hagyományos bécsi IFABO kistestvére, első alkalommal teremtette meg hazánkban a nagy számítás-, távközlés- és irodatechnikai vásárok, a CEBIT, a SYSTEMS, az OBGATECHNIK, a SICOB stb. légkörét és hangulatát. A budapesti IFABO kiállítóinak száma ugyan elmaradt a CEBIT kiállítóinak számától – ezért áttekinthetőbb is volt –, de a kínálat keresztmetszete, a bemutatott áruk spektruma megközelítette a nyugati példákat. Igy, mint cseppben a tenger, a budapesti kiállítás is már jót tükrözte a fejlődési Irányzatokat.”

 
2020.05.14 | Menüpont: Nyitóoldal | Hozzászólások: 0